Restwarmte glas-ovens

In samenwerking met Ardagh Glass heeft Maris Projects B.V. een installatie ontwikkeld waarmee stralingswarmte en rookgaswarmte gemeten kan worden. Dit veelzijdig meetsysteem vangt de warmte afkomstig van de glasovens op en vernietigd deze vervolgens. Met behulp van analyse apparatuur die geregistreerd wordt, kan de restwarmteafgifte van de glasoven berekend worden. 

De installatie is in twee fases gebouwd. In eerste instantie is de installatie ontwikkeld voor het afvangen van restwarmte. Met een dubbelwandige plaat die boven de oven wordt gehangen, wordt water opgewarmd. Vervolgens wordt deze warmte met lucht vernietigd. Het warmte verschil en de waterflow wordt geregistreerd zodat de warmte afgifte berekend kan worden. 

In fase 2 wordt de installatie omgebouwd naar rookgas afzuigsysteem. Een ventilator trekt de rookgassen die van de oven afkomen door een warmtewisselaar. Vervolgens wordt weer water opgewarmd dat door het systeem van fase 1 gaat. Door het registreren van de rookgas temperatuur voor en na de warmtewisselaar en de temperatuur van het water wordt samen met de rookgasflow en de waterflow de warmte inhoud berekend. 

Het doel van de metingen is komen tot een installatie waarbij zoveel mogelijk restwarmte wordt afgevangen, die nuttig gebruikt kan worden. Ardagh Glass heeft voor ogen de restwarmte te leveren aan een nabijgelegen bedrijf, dat de warmte wil gaan gebruiken voor hun schoonmaak proces.